Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Φύκια με Εγγύηση

Τώρα που ξεκινάει η καταναλωτική περίοδος, (για όσους έχουν ακόμη λεφτά), θα τους θυμίσω να διεκδικούν πάντα τα δικαιώματα τους με την ίδια ζέση που γυρίζουν και τα μαγαζιά. Παρακάτω αναφέρω μια ιστορία παρμένη από το θέατρο του παραλόγου των πωλητών, που συμπεριφέρονται χειρότερα κι από τους πλανόδιους πωλητές.
Επικεντρώνομαι στις αγορές ηλεκτρονικών και οικιακών συσκευών. Ξεκινάω με την βασική υπενθύμιση, ότι σε κάθε συσκευή που αγοράζουμε αντιστοιχεί εγγύηση δύο ετών τουλάχιστον, ανεξαρτήτως από τα παραμύθια που μπορεί να μας πλασάρει ο πωλητής, (συχνά μας λένε ένα έτος). Ακόμα και το κινέζικο προϊόν που δεν του δίνουμε σημασία, (εφόσον δεν το έχουμε αγοράσει από τον πάγκο της επόμενης γωνίας), αλλά από μαγαζί, οφείλει να λειτουργήσει για δύο έτη. Αν όχι, το επιστρέφουμε πίσω και ζητάμε επισκευή ή αντικατάσταση. Δεν έχει σημασία η χώρα προέλευσης, η εταιρεία κατασκευής κι όλα τα συναφής. Από την στιγμή που πωλείται από μαγαζί, ο πωλητής υποχρεούται να παρέχει εγγύηση δύο ετών. Τελεία και παύλα. Φυσικά αν η βλάβη οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω.


Ενδεικτικά λοιπον, αναφέρω την δικιά μου ιστορία που ξεκίνησε με την αγορά ενός ευτελούς αξίας ραδιοφωνικού εκπομπού mp3 για το αυτοκίνητο. Το πήρα από το κατάστημα Γερμανός, επί της Στουρνάρη, και ήταν της γνωστής "Μάρκα μ’ έκαψες".
Ύστερα από την πάροδο κάποιων μηνών το μηχάνημα τα έπαιξε, οπότε πάω με την απόδειξη μου και ζητάω να το δώσω προς επισκευή ή αντικατάσταση, κάνοντας χρήση της εγγύησης. Δηλαδή θα αφήσω στων πωλητή, και ας αποφασίσει αυτός πως θα με εξυπηρετήσει. Ακούω από τον υπάλληλο, ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη και πρέπει να επικοινωνήσω μόνος μου με τον εισαγωγέα. Αφού μένω εμβρόντητος και του ζητήσα τα ρέστα, η τελευταία παραχώρηση του είναι να γίνει το τηλεφώνημα από το μαγαζί, (τέτοια γενναιοδωρία!).
Αφού γίνεται ένα θέμα, (αλλά πάντα σε κόσμιο επίπεδο για να μην χάνουμε το δίκιο μας), ζητάω τον υπεύθυνο του καταστήματος. Ωραία ο υπάλληλος μπορεί να είναι άσχετος σκέφτηκα. Ο προϊστάμενος εμφανίζεται λίγο αργότερα, και φαίνεται ότι θέλει να με ξεφορτωθεί, γιατί χαλάω τη μόστρα της εξυπηρέτησης στο κατάστημα του. Πολύ ευγενικά του επαναλαμβάνω τα δικαιώματα μου, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα, ότι ο πωλητής οφείλει να μου παρέχει την εγγύηση του προϊόντος. Αν υπάρχει οποιαδήποτε σύμβαση μεταξύ αυτού και του προμηθευτή, αν ο εισαγωγέας μιλάει κινέζικα, αν… χίλια δυο, προσωπικά δεν με αφορά ως αγοραστή και παραθέτω το νομικό κομμάτι:
"Σύμφωνα με το άρθρο 559 του Α.Κ.: Ο πωλητής και μόνον αυτός είναι υπόχρεος στην άρση του ελαττώματος. Εάν υπάρχει σύμβαση εγγυήσεως μεταξύ πωλητού και προμηθευτού-κατασκευαστού, αυτό είναι δικό του θέμα και οφείλει να προωθήσει το προϊόν προς επισκευή ή αντικατάσταση."
Αφού συνεχίζει να αρνιέται επίμονα, του λέω ευγενικά ότι θα μου το αλλάξει αναγκαστικά σε λίγο καιρό, αφού θα έχω κάνει την καταγγελία μου στην Γενική Γραμματεία καταναλωτών. Απτόητος αυτός, μη πιστεύοντας προφανώς ότι θα ασχοληθώ για ένα τόσο φτηνό αντικείμενο, μου λέει ειρωνικά: Ας κάνεις φίλε μου, με όλη σου την ευχαρίστηση.
Κι ο φίλος μας, δηλαδή εγώ, ξεκινάω να τον βομβαρδίζω. Απευθείας κάνω την καταγγελία στην Γραμματεία καταναλωτή (βλέπε διπλανή εικόνα). Ύστερα παίρνω την εταιρεία Γερμανός και της εκφράζω τα παράπονα μου ως καταναλωτής που δεν εξυπηρετήθηκε στο συγκεκριμένο κατάστημα. Ενώ για το επιδόρπιο, επικοινωνώ και με τον προμηθευτή, για να τον ενημερώσω ότι δυσφημίζεται το προϊόν του από το συγκεκριμένο κατάστημα. Ο προμηθευτής, δείχνοντας άψογη συμπεριφορά, προσφέρθηκε μάλιστα να το αντικαταστήσει άμεσα. Αλλά φυσικά αρνήθηκα, γιατί ήθελα να γίνει αυτό στο συγκεκριμένο μαγαζί, ώστε να αναγκαστεί να απαντήσει στην καταγγελία που μόλις είχα αποστείλει. Ούτως ή άλλως, αυτή ήταν η ουσία που είχα σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο μου, δηλαδή να μάθουν να εξυπηρετούν τους πελάτες κι αφού έχουν απομακρυνθεί από το ταμείο.
Όντως η απάντηση δεν άργησε από μέρους της κρατικής υπηρεσίας, όπου φυσικά κοινοποιήθηκε στο κατάστημα και κοινώς με δικαίωνε. (Βλέπε κάτω εικόνα). Την επόμενη μέρα της κοινοποίησης, με πήρε στο κινητό κι η εταιρεία Γερμανός για να μου δηλώσει ότι θα εξυπηρετηθώ άμεσα και συγγνώμη για την ταλαιπωρία., ενώ λίγο αργότερα ο γνωστός προϊστάμενος του καταστήματος με ειδοποιούσε να προσέλθω στο μαγαζί του, ότι ώρα με βόλευε για να μου αντικαταστήσει άμεσα το ελαττωματικό προϊόν, (η μεταμόρφωση του βατράχου σε πρίγκιπα).

Φυσικά όταν πήγα στο μαγαζί, αναρωτήθηκα αν επιτέλους είχε μάθει τις υποχρεώσεις του. Ενώ του επεσήμανα ότι η εγγύηση, (αχρείαστη να είναι), ισχύει για δύο χρόνια κι όχι για ένα, όπως μου έλεγε όταν μου το πουλούσε. Φυσικά, δεν ανταποκρίθηκε σε καμία πρόκληση, και μάλλον θα ήθελε να τελειώνει αυτή η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν.
Αναφέρω φυσικά ότι υπάρχουν και αντίθετες περιπτώσεις. Για παράδειγμα πάλι σε μια μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, μου το αντικατέστησαν άμεσα με την επίδειξη του ελαττωματικού προϊόντος (αντίστοιχα φτηνιάρικου), χωρίς καμία ενόχληση.
Όλα αυτά τα γράφω, γιατί πολλές φορές, βαριόμαστε να διεκδικήσουμε στοιχειώδη δικαιώματα. Ακόμη και φύκια για μεταξωτά κορδέλες να μας πουλήσουν, πρέπει να μας δίνουν εγγύηση δύο ετών για τα αυτά τα φύκια. Πραγματικά δεν χρειάζεται ούτε πολύ χρόνος (για την σύνταξη και αποστολή καταγγελίας), ούτε πρέπει να κινηθούμε με δικαστικά μέσα ή άλλες πολύπλοκες διαδικασίες. Εννοείται ότι σε χώρες όπως σε ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, δεν νοείται να συμβεί το παραπάνω περιστατικό, γιατί θα μπορούσα να διεκδικήσω μέχρι και χρηματική αποζημίωση για την άρνηση εξυπηρέτησης. Όποιος δεν διεκδικεί τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του, όχι μόνο τα χάνει, αλλά γίνεται και εύκολος μεζές στις ορέξεις των κάθε επιτήδειων. Άρα δεν πρέπει να παραπονιόμαστε μόνο για ασυνείδητους πωλητές και για σκάρτα προϊόντα, αλλά και για άβουλους και παθητικούς αγοραστές.
ΥΓ: Πρόσφατα, ένας φίλος γνωστού είχε αντίστοιχη μεταχείριση από τον πωλητή. Δυστυχώς δεν αντέδρασε στο ελάχιστο, παρά άρχισε να αναζητεί ο ίδιος τον προμηθευτή, όπου κι εκείνος δεν του έδωσε και πολύ σημασία. Η λεπτομέρεια ήταν ότι αυτός είχε αγοράσει φορητό υπολογιστή, κι όμως τους παρακαλούσε αντί να τους στείλει αδιάβαστους.

Χρήσιμα links:
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: http://www.efpolis.gr/
Γενική ομοσπονδοία Καταναλωτών: http://www.inka.gr
Ινστιτούτο Καταναλωτών: http://www.newinka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου