Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Τέλοσ...Πάντων

Πριν κάμποσα χρόνια μας μιλούσαν για το τέλος της Ιστορίας. Ύστερα μας μιλούσαν για το τέλος της πολιτικής, για το κράτος που δεν χρειάζεται και φεύγει από την ιστορία, για το τέλος των μετρητών (βλέπε πλαστικό χρήμα). Φυσικά ακόμα πιο διασκεδαστική είναι η καταστροφολογία, όπως οι συχνές πρόβλεψεις για το τέλος του κόσμου. Άλλες φορές θα έρθει λόγω κάποιας αστρικής σύγκρουσης (βλέπε κομήτη του Χάλεϊ), κι άλλες φορές εξαιτίας της "μεσσιανικής" χρονολογίας (βλέπε αλλαγή χιλιετίας, το λάθος των υπολογιστών, ή η παραφροσύνη ορισμένων θρησκειών). Δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω και την πιο πρόσφατη πρόγνωση τέλους λόγω της μαύρης τρύπας που δήθεν θα γινόταν από αμέλεια στο Cern.



Προς το παρόν, η μόνη μαύρη τρύπα που άνοιξε είναι στην παγκόσμια οικονομία λόγω των πειρατισμών κάποιων οικονομικών εγκεφάλων. (Ζηλέψαν την εποχή των αλχημιστών, και προσπαθούσαν να φτιάξουν χρυσό από σκατά). Η απαισιοδοξία πλέον από τους οικονομικούς αναλυτές περισσεύει. Βέβαια, τώρα που είμαστε στη δίνη του κυκλώνα είναι εύκολο κανείς να προβλέψει θυελλώδεις ανέμους.
Οι ίδιοι αναλυτές, πριν λίγα χρόνια μας φόρτωναν με εικονικά πλούτη (βλέπε διαφημίσεις τραπεζών: δανείσου αλλιώς είσαι και ηλίθιος, και κακομοίρης), και περίσσευαν προγνώσεις για οικονομική ευρωστία, (κοινώς λιακάδα). Άλλοι είχαν ξεφύγει και μιλούσαν για την επικράτηση της νέας οικονομίας, και κρατούσαν στο χέρι το μαγικό ραβδί της ιδιωτικοποίησης των πάντων, και μιλούσαν για το τέλος της κρατικής παρέμβασης, για να μην πούμε για την κατάργηση του κράτους. Τελικά καταφέραν να ιδιωτικοποιήσουν και την ατμόσφαιρα, και φτάσαν να πουλάνε μέχρι και αέρα κοπανιστό. Αλλά όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες...



Τα πράγματα ζορίσαν και οι μετεωρολόγοι-οικονομολόγοι επιστρέψαν στις ασφαλές αγκάλες του κρατικού παρεμβατισμού. Μάλιστα, ότι είχε μετατραπεί σε ζημιογόνα επένδυση, το επέστρεψαν πίσω στο κράτος, με τις ευλογίες των πολιτικών (και την ανοχή την δικιά μας). Ξεθάβουν σκελετούς από την ντουλάπα και μας τους πλασάρουν σε συσκευασία δώρου με την επερχόμενη κρίση, (για να μπορέσουμε να την χωνέψουμε καλύτερα).
Από την άλλη πλευρά, ήρθε η ώρα κάποιων να βγουν για να μιλήσουν για το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, και μερικοί τραβώντας πιο πέρα προγνώσαν το τέλος του καπιταλισμού. (Να μην ξεχάσω να μαζέψω μερικές ελιές, να τις ανταλλάξω μεθαύριο με κρασί). Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα, ώστε με την πρώτη οικονομική καταστροφή να άλλαζε η δομή της οικονομίας. Είναι πολλά τα λεφτά, για να τα αφήσουν να τα διαχειριστεί το κράτος ή για να δεχτούν κανόνες στις συναλλαγές. Προσωρινά ίσως μπουν μερικοί κανόνες για τα μάτια του κόσμου, (που έχει αρχίσει να εξοργίζεται), μέχρι να κατακάτσει η σκόνη από την κατάρρευση της βλακείας τους. Ύστερα, πάλι θα ορμήσουν ακόμα πιο πεινασμένοι, και θα αλλάξουν εκ νέου τους κανονισμούς, μέχρι να τους αυτοκαταργήσουν για άλλη μια φορά.


Τελοσπάντων, καλά να είμαστε, και να δούμε τι θα έχει αλλάξει σε σύγκριση με το σήμερα στο παγκόσμιο χωριό μετά από πέντε-δέκα χρόνια. Επειδή νομίζω ότι μια ιστορική στιγμή μπορεί να κριθεί μόνο εκ των υστέρων, με τη γνώση των γεγονότων που ακολούθησαν, (και πάλι φυσικά δεν υπάρχει οριστική κρίση). Όπως και η ιστορία δεν τελείωσε, όταν έπεσε το τοίχος του Βερολίνου και ούτε φυσικά μπορούσε να προβλέψει κανείς για το τι θα επακολουθούσε στον κόσμο, (π.χ. πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν ξεγράψει την Κίνα εκείνη την εποχή). Έτσι και ο καπιταλισμός δεν σημαίνει ότι διαλύθηκε επειδή το χρηματοπιστωτικό σύστημα έγινε σουρωτήρι. Ακούω με περιέργεια κάθε είδους ανάλυση που εμπεριέχει στέρεα επιχειρήματα, αλλά μαλλον όλοι μας θα έχουμε πέσει εντελώς έξω στις προβλέψεις μας. Η ιστορία θα μας έχει ξεπεράσει για άλλη μια φορά.


7 σχόλια:

  1. "Δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω και την πιο πρόσφατη πρόγνωση τέλους λόγω της μαύρης τρύπας που δήθεν θα γινόταν από αμέλεια στο Cern.
    Προς το παρόν, η μόνη μαύρη τρύπα που άνοιξε είναι στην παγκόσμια οικονομία λόγω των πειρατισμών κάποιων οικονομικών εγκεφάλων. (Ζηλέψαν την εποχή των αλχημιστών, και προσπαθούσαν να φτιάξουν χρυσό από σκατά)."

    Πολύ καλό! Χε χε χε! ! !
    Διακριτiκότατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «το χρηματοπιστωτικό σύστημα έγινε σουρωτήρι»

    Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σαν τη αλπική βρύση του βουνού που τρέχει εποχιακά. Μερικές εποχές έχει νερό για πολλές στάμνες, και τις υπόλοιπες στερεύει. Αν, δε, υπάρχει λειψυδρία, τότε νερό δεν υπάρχει για κανένα.

    Τα μυαλά των επενδυτών ήταν αυτά που έγιναν σουρωτήρι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που θα χρειαστούν σελίδες επί σελίδων ανάλυσης.

    Η ουσία είναι ότι η αλπική βρύση εκεί θα είναι για όσους έχουν ιώβεια υπομονή να πιουν γάργαρο νερό. Οι βιαστικοί και επιπόλαιοι θα διψάσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ανώνυμε
    Νομίζω ότι το έγραψα όσο πιο διακριτικά γινόταν, αυτό που πραγματικά σκεφτόμουν. (LOL) Κάποιες φορές οι καταστάσεις δεν εξωραΐζονται με τίποτα.

    @ Cpt. Haddock
    Καπετάνιε, μου άρεσε ο παραλληλισμός με την αλπική βρύση. Σουρωτήρι έγραψα, σκεπτόμενος ότι εταιρείες και ιδιώτες βάλαν πολλά λεφτά σε δήθεν σίγουρες και ασφαλείς επενδύσεις, αλλά ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί και οι ασφαλείς επενδύσεις αποδείχτηκαν ένα είδος "πυραμίδας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΛΟΥΜΠΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ..
    ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΣΜΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ...Ε, ΕΝΤΑΞΕΙ..ΤΙ ΝΑ ΠΩ..
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ..
    Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΠΕΡΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟ..ΑΠΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ,ΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟ..ΚΑΙ ΔΕ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ Η ΜΠΑΛΑ..ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΑΦΟΜΟΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑΝΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Pretty
    Δυστυχώς δεν είναι πλήγμα για το σύστημα των ελιτ. Οι φτωχοί θα γίνουν φτωχώτεροι, και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
    (π.χ. σε περίπτωση υπερπληθωρισμού τα δικά μας λεφτά θα χάσουν κάθε αξία, ενώ οι έχοντες ήδη θα τα έχουν ασφαλίσει αλλιώς, ας πούμε σε διαμάντια και χρυσάφι).
    Επίσης το πλήγμα στα εργοστάσια και στις εταιρείες, σημαίνει ότι θα έχουμε αύξηση της ανεργίας, που σημαίνει ακόμα μικρότερα μεροκάματα και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα. Σημαίνει επίσης ότι πολλές μικρο-επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν την πίεση και θα κλείσουν άμεσα.
    Μια κρίση είναι καλοδεχούμενη όταν ξέρει να την χειριστεί κάποιος. Αν ο κόσμος ακολουθεί στα παλαμάκια, όπως είπες και δεν εκμεταλευτεί την ευκαιρία να "διαπραγματευθεί" κάποιες καταστάσεις, μάλλον αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι πάλι οι πολιτικοί (που θα εμφανιστούν ως σωτήρες του κόσμου) και το κεφάλαιο (που θα βρει νέες ευκαιρίες μόλις περάσει η ύφεση να βγάλει περισσότερα λεφτά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι ένα τραγικο σενάριο το παραπάνω πραγματι...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Pretty, φυσικά και είναι τραγικό το σενάριο. Αλλά το ακόμα τραγικότερο είναι μην πατήσουν κανένα reset στο σύστημα (π.χ. γενικεύμενο πόλεμο), για να ξεμπλοκάρει. Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται ως φάρσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή