Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Τοξικά Ψίχουλα

Κάθεται υπομονετικά και περιμένει την ώρα του, το κρύο είναι διαπεραστικό αλλά ξέρει ότι σε λίγο θα αποζημιωθεί. Σε λίγο το σούπερ μάρκετ θα κλείσει και θα βγάλει τα σκουπίδια έξω, μεταξύ των οποίων και κάποια κατάλληλα για φαί, είτε λόγω λήξης, είτε λόγω προβληματικής συσκευασίας.
Αν είναι τυχερός, μπορεί να δαγκώσει και κανένα κομμάτι κρέας σήμερα. Πρέπει όμως να είναι σβέλτος και να διαλέξει τον κάδο που θα έχει την αφρόκρεμα. Πόσοι άνθρωποι στην άκρη της κοινωνίας ζούνε από τα σκουπίδια και την ελεημοσύνη, σαν αδέσποτα σκυλιά που βρίσκουν μια σακούλα με κόκκαλα και την ξεσκίζουν; Όσο πιο πλούσια οι κοινωνία, τόσο πιο τραγικές οι αντιθέσεις...


Δυστυχώς, σήμερα δεν είναι η τυχερή του μέρα, μα όχι μόνο γι αυτόν, αλλά και για όλους τους άλλους άστεγους και άπορους. Όχι, δεν είναι από τις μέρες που δεν υπάρχει περίσσευμα ή καλό εμπόρευμα, οπότε θα πρεπει να υπομένει μέχρι την επόμενη που θα λήγουν οι περισσότερες παρτίδες. Η ποσότητα τροφίμων είναι αρκετή, αλλά τούτη τη φορά τους τα έχουν περιλούσει με απορρυπαντικά και άλλα τοξικά χημικά, ώστε να είναι ακατάλληλα προς βρώση. Πόσο μπορεί να ξεπέσει η ανθρώπινη ψυχή;

Ούτε από τα σκουπίδια δεν έχουν δικαίωμα να ζήσουν, ούτε από τα ψίχουλα μας δεν μπορούν να τσιμπήσουν για να επιβίωσουν. Κοιτάνε με άδεια μάτια τους υπαλλήλους, και δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο τους παίξαν τούτο το άθλιο παιχνίδι. Αλλά έχουν μάθει να υπομένουν και φεύγουν με κατεβασμένο κεφάλι. Εξάλλου οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει για ποιο λόγο, γιατί τους έχουν πετάξει στα αζήτητα της κοινωνίας. Αν φυσικά ορμήσουν και τ’ αρπάξουν όλα, θα είναι έγκλημα.


Και όμως αυτή η ιστορία είναι αληθινό γεγονός. Και ούτε συνέβηκε σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, ούτε στην δικιά μας ψαροκώσταινα. Αλλά εκεί ψηλά στην Σουήδια, σ' ένα κατάστημα Lidl. Δηλαδή σε μια χώρα, που θεωρούμε ως πολιτισμένη, με ελάχιστα κοινωνικά προβλήματα και περισσότερες ευαισθησίες. Ίσως οι καιροί αλλάζουν, και έχουν περάσει οι εποχές που ο τρελός του χωριού, θα έβρισκε ένα ξεροκόμματο από τους συγχωριανούς του.

Το πλήρες άρθρο:
http://world.flash.gr//cosmosl/2008/11/13/39963id/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου