Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Ο Τρελός που Χάνεται

Ο Υμηττός στέκει αγέρωχος και κοιτάζει πάνω από την πόλη τον γκρίζο ουρανό. Αναρωτιέται πως γίνεται να ονομάζεται αυτός ως Τρελός, κι όχι ετούτη η πόλη. Δεν γελάει πια, ούτε κλαίει. Απλώς αφουγκράζεται τους τρελούς ρυθμούς μας και μετράει τις πληγές του. Διαισθάνεται μια καταστροφή, αλλά δεν είναι σίγουρος για το είδος της. Μήπως είναι κάποια φωτιά, μήπως κάποιο νέο οικιστικό σχέδιο, ή κάποιο νταμάρι;


Δεν μπορεί να δει, όσους πίσω από τα βαριά γραφεία τους, τον κόβουν σε γραμμές, τον μοιράζουν σε φέτες. Χαράζουν τετράγωνα, οραματίζονται αυτοκινητα να τρέχουν (μέχρι να κορεστούν και να πήξουν), κοινώς σχεδιάζουν επί χάρτου (ή μάλλον καλύτερα επί οθόνης), χωρίς να έχουν ιδέα από την πραγματική τοπογραφία της περιοχής.
Παίζουν με τις ώρες το ηλεκτρονικό παιχνίδι: Ο Δρόμος μέχρι την Κορυφή, Έκδοση Νο3. «Αυτή η γραμμή άραγε θα ήταν καλύτερα να πήγαινε πιο ψηλά;». «Μήπως το έδαφος έχει πολλά βράχια, και το κόστος ανέβει σε τούτη τη πλαγιά; (Για σκαρφάλωμα αξίας ενδιαφέρονται.)» Τέτοια ερωτήματα τους απασχολούν και φυσικά, το βουνό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας σωρός από βράχια, πέτρες, και κομμάτια ξύλων, που περιμένουν να αξιοποιηθούν κατάλληλως από την κιμαδομηχανή της μπουλντόζας και της μπετονιέρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια, το βουνό μένει παραμελημένο. Τα νομικά πλαίσια προστασίας, που έχουν ψηφιστεί έχουν υποβαθμιστεί και πολλές φορές μένουν κενό γράμμα. Η προστασία του υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αφού κανένας έλεγχος δεν υφίσταται επί της ουσίας. Ακόμη υπάγεται στο δασαρχείο Πεντέλης, δηλαδή στη σκιά ενός άλλου παραμελημένου βουνού.
Τα αναψυκτήρια-βίλες σκαρφαλώνουν συνεχώς σε θεσμοθετημένες ζώνες υψηλής προστασίας, οι παράνομες χωματερές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα, παράνομα λατομεία σκάβουν όλο και πιο βαθιά, η εκκλησία κι άλλοι δημόσιοι φορείς συνεχώς διεκδικούν νέες εκτάσεις. Κι όλα αυτά σε ένα βουνό, που η πόλη το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Ενώ προσφάτως τα νομικά πλαίσια προστασίας τα θυμήθηκαν μονάχα για να τα αναθεωρήσουν και να παρακαμψούν πιο εύκολα τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις. Αντί να προστατέψουν τα κομμάτια που έχουν διασωθεί, αντί να θεσμοθετήσουν τρόπους προστασίας των περιοχών που έχουν δεινοπαθήσει αμέτρητες φορές από πυρκαγιές και καταπατήσεις, τι έχουν να προσφέρουν; Τίποτα άλλο, παρά μονάχα ένα δρόμο, που θα κόψει ξανά άλλο ένα κομμάτι του Υμμητού στα δύο. Φήμες για πλήρη ισοπέδωση του, ώστε να ενωθούν τα μεσόγεια με τα νοτιανατολικά προάστια, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη ευτυχώς.
Το παραμύθι που προσπαθούν να πουλήσουν οι σχεδιαστές του όλου έργου, πείθει αρκετό κόσμο, αλλά ευτυχώς όχι όλους. Λένε για μηδαμινή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά δεν μας λένε πρώτα απ’ όλα για τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων που θα καταστρέψουν μεγάλες εκτάσεις του βουνού. Μιλάνε για υπόγειο κομμάτι, αλλά δεν μιλάνε ότι αυτό θα κατασκευαστεί με την μέθοδο της διάνοιξης. Δηλαδή πρώτα θα κόψουν το βουνό, κατόπιν θα το τσιμεντώσουν, κι έπειτα θα ρίξουν χώμα για να κρύψουν το έγκλημα. Κοινώς, ψεκάστε, σκουπίστε, και κοροϊδέψτε μας. Φυσικά δεν χρειάζεται να γίνει εδώ η ανάλυση περί του φαύλου κύκλου νέων δρόμων-αύξηση της κίνησης-συμφόρηση-ξανά νέοι δρόμοι...


Ας παρατηρήσουμε και την ένοχη σιωπή των μεγάλων περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, (ονόματα δεν λέμε…). Μας προτείνουν να κλείσουμε τα φώτα, να δώσουμε συνδρομή για να σώσουμε την ζούγκλα στην απέναντι γωνιά του πλανήτη, αλλά δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για το κομμάτι της φύσης που βρίσκεται δίπλα μας, για την ίδια την πόλη που ζούμε και αναπνέουμε!!! (Μία ανάζητηση με τη λέξη Υμηττός στις σχετικές κεντρικές σελίδες μας επιστρέφει: 0 αποτελέσματα βρέθηκαν).
Παραθέτω ένα κομμάτι από μια παλιά ανακοίνωση της Επιτροπή Κατοίκων Ηλιούπολης:
"Ο μόνος δρόμος για εμάς, ως κάτοικοι, είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και αποφεύγοντας την ανάθεση του αγώνα στους κάθε είδους αντιπροσώπους να αγωνιστούμε με κάθε μέσο για την προάσπιση του Υμηττού και των γειτονιών μας. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η επιτροπή μας, η οποία είναι ανοιχτή και επιδιώκει την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων με έναν ισότιμο τρόπο για την κλιμάκωση του αγώνα και την τελική νίκη ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους. Κάποια βήματα έχουν ήδη γίνει: κινήσεις αντιπληροφόρησης (ενημέρωση για τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ και των εργολάβων, μοίρασμα κειμένων και αφισοκολλήσεις) παρεμβάσεις σε δημοτικά συμβούλια, κινητοποιήσεις και ανοιχτές-δημόσιες συζητήσεις."

Τέλος κλείνω με μια σύντομη αναδρομή στις πλέον καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει το βουνό τα τελευταία τριάντα χρόνια. (Μια ερασιτεχνική καταγραφή από πηγές εφημερίδων, και προσωπικών αναμνήσεων. Σίγουρα θα υπάρχουν πολλές ελλείψεις). Για να θυμούνται οι παλαιότεροι, και να μαθαίνουν οι νεότεροι:


1973 Μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει μεγάλο κομμάτι του νοτιοανατολικού τμήματος. Ξεκινάει από τη βάση της αεροπορίας (Βύρωνας) και φτάνει σχεδόν ως τη Βούλα.
1976 Φωτιά "μαυρίζει" τις περιοχές πάνω από τη Βούλα, Αιξωνή ως Βάρη.
1979 Δύο φωτιές την ίδια χρονιά στην περιοχή της Ηλιούπολης.
1987 Μικρές εστίες καίνε κομμάτι του δάσους της Καισαριανής.
1988 Πυρκαγιά καταστρέφει μεγάλο κομμάτι του αισθητικού δάσους της Καισαριανής. (Πρώτο παιδικό τραύμα για μένα με καταστροφή δάσους).
1989 Φωτιά στην θέση Κουταλάς.
1992 Φωτιά καίει μεγάλο κομμάτι της πλαγιάς πάνω από το Σέσι Κορωπίου.
1995 Φωτιά, καίει κομμάτι φυσικά αναδασωμένου δάσους περιοχή (Ηλιούπολης- Αργυρούπολης), καθώς και ώριμου.
1998 Καίγεται το ίδιο κομμάτι, και οι φλόγες ξεφεύγουν προς Αργυρούπολη και φτάνουν ως την Τερψιθέα.
2001 Καίγεται κομμάτι δάσους στον Καρέα-Ηλιούπολης. (Ένα μικρό κομμάτι είναι το ίδιο με το 1998).
2005 Μικρή πυρκαγιά καίει εκ νέου κομμάτι, πάνω από την Ηλιούπολη.
2006 Μικρή πυρκαγιά στις παρυφές του όρους, θέση Παλάτι-Κορωπίου.
2007 Φωτιά καίει ώριμο δάσος στην περιοχή του Βύρωνα, κοντά στο στρατόπεδο Σακέτα.
2007. Φωτιά καίει μεγάλο κομμάτι πάνω από τις περιοχές του Παπάγου-Χολαργού, κομμάτι κάτω από την Αττική Οδό.
2008 Φωτιά ξεκινάει από τα Γλυκά Νερά, και καίει πυκνό πευκοδάσος, ενώ φτάνει στην κορυφογραμμή, κοντά στο νεκροταφείο του Χολαργού.
2008 Φωτιά στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας, (κομμάτια που έχουν ξανακαεί στο πρόσφατο παρελθόν, ουκ ολίγες φορές).
2009 ??? Φέτος ποιο κομμάτι του έχει σειρά;;; Μπρρρρρρρρρ.

Ενδιαφέροντες συνδέσεις (απ΄όπου αντλήθηκαν πληροφορίες και κάποιες εικόνες):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου