Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Προς το Άγνωστο...

Αναζητώντας τα ορόσημα του έτους που μόλις πέρασε, ανατρέχει ο νους στα γεγονότα που στιγμάτισαν την καθημερινότητα μας, αλλά χάνει τα σημαντικά που τα αναδεικνύει ο χρόνος αφού έχει κατακαθίσει η σκόνη των αιώνων. Πραγματικά, νομίζω ότι μετά από χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τούτη την χρονιά, θα είναι απλώς άλλο ένα περασμένο νούμερο στις ανθρώπινες μονάδες του χρόνου. Για παράδειγμα, ποιος θυμάται το 1930 (αν το διαλέξω λόγω της παράλληλης σχέσης του με την κρίση του 1929), ως χρόνο που άφησε το σημάδι του; Κι όμως, ήταν ένας κι αυτός ένας χρόνος γεμάτος με ανθρώπινα πάθη, χαρές, πόνο, προσμονή... Αλλά, με τον καιρό, όλα αυτά χάνονται στις σελίδες...



Αναφέρεται άραγε πουθενά η χρονιά του 1930; Κοιτάζω τα κιτάπια των σοφών όπου αναφέρεται ότι πάντα, κάποιος λόγος θα υπάρχει στα ατελείωτα βιβλία της ιστορίας. Έτσι, για τους φυσικούς, αυτή είναι μια πολύ σημαντική χρονιά, που θα τη θυμούνται κυρίως για την ανακάλυψη του νετρονίου, και για τις εξελίξεις στην κβαντική φυσική. Αλλά, όλα αυτά είναι μια άλλη κουβέντα, ας επιστρέψω ογδόντα χρόνια μετά.
Σαν ευχάριστο διάλειμμα από την καταστροφολογία και την μιζέρια που συνεχίζεται να διακινείται ολούθε ψάχνουμε κι εμείς κάτι άλλο που θα σημαδέψει τούτη την χρονιά. Πριν καιρό έγραφα για την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, Sputnik. Οπότε, τώρα ας ξαναγυρίσω στο διάστημα για να σημειώσω το πέρασμα του Voyager 1 από το όριο του ηλιακού συστήματος. Αποτελεί ένα είδους ορόσημο, καθώς είναι το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που διαπερνάει το ηλιακό σύστημα, και κινείται πλεον στο διαγαλαξιακό χώρο. Σε τούτες τις εικόνες ο ανθρώπινος χρόνος γίνεται τόσο μικρός...


Ένα διαστημόπλοιο που ξεκίνησε την πορεία του πριν 33 χρόνια, συνεχίζει το ταξίδι του, το οποίο πραγματικά αποτελεί ένα ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Είναι το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που καταφέρνει να φτάσει ως εκεί και να συνεχίσει να έχει επικοινωνία μαζί μας. Μια τόσο απειροελάχιστη φυσαλίδα στο γαλαξία μας τούτο το σύστημα, κι όμως για να καταφέρουμε να αγγίξουμε αυτήν την επιφάνεια της χρειάστηκαν τριάντα τρία χρόνια.


Το πιο εντυπωσιακό, είναι ότι συνεχίζει να στέλνει σήματα ως το μικρό μπλε πλανήτης μας και μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα μάθουμε κάτι παραπάνω για την ηλιόσφαιρα, την ηλιόπαυση και λίαν συντόμως για τον διαστρικό χώρο που μας περιβάλλει, και γιατί όχι... αναμένοντας κάποια έκπληξη που θα αλλάξει τα δεδομένα. Γιατί στην επιστήμη δεν υπάρχει δόγμα, παρά μονάχα δίψα για νέα γνώση και νέα αινίγματα. Για όσους κουράζονται από την σκέψη, ας κουρνιάσουν σε κάποια θρησκεία, οι εκκλησίες πουλάνε φτηνή ελπίδα σε γιορτινή συσκευασία.
Ως πότε, θα λειτουργεί, ως πότε θα συνεχίσει να στέλνει σήματα; Άγνωστο, όσο άγνωστο είναι και το μέλλον για όλους. Και το ταξίδι συνεχίζεται για όλους...

Πηγές: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11988466


3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗ και καλή χρονιά!
    Καιρό έχουμε να τα πούμε ε?
    Καταπληκτικό το κείμενό σου,
    έχω κάποιες ενστάσεις, όχι ως προς το κείμενο αλλά ως προς την ουσία.
    Θεωρώ απαράδεκτο να δαπανώνται τόσα τρισεκατομμύρια δολάρια για εξερευνήσεις στο διάστημα και στο άγνωστο σύμπαν από την στιγμή που στον "υπαρκτό κόσμο", στον πλανήτη που κατοικούμε εμείς δηλαδή, επικρατεί η φτώχεια σε πάρα πολλά μέρη του πλανήτη, η κοινωνική αδικία, η ανεργία, η ανέχεια, οι ανισότητες, κτλ κτλ, ο κατάλογος των μεμπτών αυτού του κόσμου δεν έχει τελειωμό...

    Νομίζω ότι αυτά τα λεφτά αν πήγαιναν σε ανάπτυξη και διοχετεύονταν με δίκαιο τρόπο στον κόσμο σύμφωνα με δίκαιες πολιτικές τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για πολύ κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια και χαρά Stendora
    καλή χρονιά για όλους, με διαστημικές ;) ευχές. Όλες οι διαφωνίες είναι καλές, εφόσον δημιουργούν προβληματισμό και ανοίγουν κουβέντες.
    Όσο για το θέμα που θίγεις, είναι μια παλιά συζήτηση. Απλά να θυμίσω ότι πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις φαινόντουσαν εξωτικές και μη απαραίτητες, αλλά σήμερα θεωρούνται δεδομένες. π.χ, Ο ηλεκτρισμός ξεκίνησε ως μια εξωτική έρευνα, με επιδείξεις για πλουσίους και αριστοκράτες. Πολλοί θεωρούσαν περιττές τις όποιες έρευνες. Νομίζω ότι 200 χρόνια μετά, οι απόψεις τους φαίνονται ξεπερασμένες.
    Επίσης, πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για τις διαστημικές αποστολές, ήδη βρίσκονται στην καθημερινότητα μας, ας πούμε για παράδειγμα, η επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες.
    Το πρόβλημα του κόσμο (φτώχεια, ανεργία,..) δεν λύνεται απλά με τον διοχετεύσεις απλά περισσότερα χρήματα στο σύστημα. (Ακόμα και σε πλούσιες κοινωνίες, υπάρχουν αυτά τα προβλήματα).
    Το πρόβλημα είναι να αλλάξεις τον τρόπο που διοχετεύονται και χρησιμοποιούνται τα χρήματα. Δηλαδή χρειάζεται να αλλάξεις το σύστημα.
    Και πριν κόψεις τα χρήματα από την έρευνα, σκέψου ότι είναι καλύτερο, να κόψεις τα χρήματα από την διαφθορά, από τα οπλικά συστήματα, τα μπόνους των τραπεζιτών, που δεν προάγουν την γνώση, ούτε ανοίγουν νέους ορίζοντες.
    Επίσης, θα προβληματιζόμουν περισσότερο σε ποιο είδους ερευνών διοχετεύονται τα χρήματα. Η Nasa αυτήν την στιγμή παίρνει ελάχιστα, σε σύγκριση με τις έρευνες στην βιοτεχνολογία και τα μεταλλαγμένα.
    Πάντως, απλοποιώντας την απάντηση, αν σταματούσες την έρευνα, δεν θα υπήρχαν ούτε ο ηλεκτρισμός, ούτε το Laser (χρήσιμο ας πούμε για την Ιατρική), ούτε καν ο υπολογιστής που επικοινωνούμε αυτήν την στιγμή, (στην αρχή ήταν κι αυτός ένα εξωτικό κομμάτι έρευνας όπου δαπανήθηκαν "αχρειάστα" λεφτά.
    Προς το άγνωστο... με την ελπίδα ότι η προσέγγιση στην γνώση θα φέρει την απαραίτητη αυτογνωσία στον άνθρωπο για να διαχειριστεί καλύτερα το μέλλον του. Φρούδες ελπίδες; Ποιος ξέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλησπέρα Κοσμοναύτη,
    συμφωνώ με αυτά,

    εγώ δεν μίλησα για την έρευνα γενικώς, λεφτά για έρευνα φυσικά και πρέπει και επιβάλλεται να δαπανώνται και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, δεν μίλησα για τον ηλεκτρισμό, τις τηλεπικοινωνίες, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το λέιζερ και τόσες άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις οι οποίες βοήθησαν και βοηθούν διαρκώς την ανθρωπότητα.

    Εγώ μίλησα συγκεκριμένα για τα τεράστια ποσά που δαπανώνται ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ για διαστημικές εξερευνήσεις οι οποίες πραγματικά ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

    Παράδειγμα: πρόσφατα εξερράγη Ινδικός πύραυλος που μετέφερε δορυφόρο αν θυμάσαι και για την κατασκευή του δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια, αυτό εξερράγη στον αέρα πριν φτάσει στον προορισμό του, αυτά τα λεφτά λοιπόν τι ήταν; πεταμένα λεφτά δεν ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή