Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Μικρή Ζήρεια

Κεφαλάρι (860μ)-Πηγάδι Μούτσιου (1100μ)-Ντούσια (2086μ.)


Με ένα κεφάλι καζάνι, το ξυπνητήρι διαταράσσει την ημέρα αργίας και μου φωνάζει επανειλημμένα: "Ήρθε η ώρα να επιστρέψεις στο βουνό". Βουνό όμως είναι και το να σηκωθώ από το κρεβάτι. Μόλις όμως ανοίξει το μάτι, όλα τα άλλα αποδεικνύονται εύκολα, κατάλληλη διάθεση να υπάρχει. Η επιλογή, η οποία έγινε και τελευταία στιγμή λέγεται Μικρή Ζήρεια. Μικρή μονάχα στο όνομα, για να ξεχωρίζει από τον ορεινό όγκο της Μεγάλης, που δεν θα αναλύσω εδώ, πόσο την έχουν "μικρύνει" οι ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η εκκίνηση ξεκινάει από το χωριό Κεφαλάρι, δίπλα από τον ξενώνα ΕΟΦ (860 μ.). Το μονοπάτι από εδώ και μέχρι το λιβάδι Γράβιζα έχει διακριτική σήμανση, και πρέπει να είσαι συνέχεια σε εγρήγορση για να μην χάσεις την χάραξη. Περνάει από τσιμεντένιες ποτίστρες, κόβει ένα χωματόδρομο, και περνώντας από δασωμένα χωράφια καταλήγει στο λιβάδι (1080μ). Για πιο ξεκούραστη διαδρομή, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από αυτό το λιβάδι την ανάβαση, κερδίζοντας περίπου 1:30 ώρα, καθώς φτάνει ως εδώ χωματόδρομος.


Ακολουθούμε την ισχνή σήμανση σε ίχνος δρόμου, και φτάνουμε σε πηγάδι (πηγάδι Μούτσιου) στην άκρη του λιβαδιού. Από εδώ το μονοπάτι αρχίζει να σκαρφαλώνει μέσα από πυκνό ελατοδάσος, γίνεται ευδιάκριτο κι έχει μεταλλικά κόκκινα σημάδια. Αρχίζει με ήπια ανάβαση, αλλά όσο περνάει η ώρα η κλίση αυξάνει, η πορεία έχει νότιοδυτική κατεύθυνση. Στα 1500μ. περίπου συναντάμε τα πρώτα χιονισμένα κομμάτια, κι αφού εξοπλιστούμε κατάλληλα για να μην πλατσουρίσουν τα πόδια μας, κόβουμε για λίγο δυτικά και φτάνουμε σύντομα στην κόψη ράχης (1650μ), με μεγάλο ξέφωτο. Από εδώ η θέα των κορυφών είναι πανέμορφη, και μας προετοιμάζει ψυχολογικά για το υπόλοιπο κομμάτι της ανάβασης που θα γίνει πλέον σε χιονισμένο τοπίο.
Οι συνθήκες χιονιού είναι ιδανικές, ώστε να μην μας προβληματίσει η άνοδος. Η κλασική ανάβαση, (όπως και η σήμανση) ακολουθούν την συνέχεια της ράχης του ξέφωτου, κι ανεβάζει απευθείας στην κορυφή. Εμείς προτιμάμε την εναλλακτική της ανάβασης μέσα από την ρεματιά που σχηματίζουν οι δύο ψηλές κορυφές. Η διαδρομή μέσα στο λευκό τοπίο είναι μαγευτική με τον ήλιο να λαμπυρίζει στην κυματιστή χιονισμένη επιφάνεια, ενώ η ρεματιά μας προστατεύει από τον αέρα.


Έτσι αρχικά κινούμαστε δυτικά, μέχρι την βάση του ρέματος, κι ύστερα νότιοδυτικά (παράλληλα με την κλασική ανάβαση) μέσα στην ρεματιά, και βγαίνουμε τελικά στο διάσελο ακριβώς κάτω από την κορυφή Ντούσια, όπου και φτάνουμε σε λίγα λεπτά (2086 μ.). Από εδώ και πέρα ρουφάμε εικόνες κι αγναντεύουμε το τοπίο. Παρά τον έντονο παγωμένο αέρα που φυσά, θέλουμε να μείνουμε και να χαζεύουμε ένα γύρω. Είναι οι στιγμές που θα ήθελες να μην παγώνουν μόνο τα χέρια, αλλά κι ο χρόνος. Τραβάμε τις απαραίτητες φωτογραφίες, κι επιστροφή από τα ίδια. Για τους πιο "τολμηρούς" η κατάβαση γίνεται τσουλώντας στο χιόνι...
Ήδη στην επιστροφή συζητάμε για την επόμενη εξόρμηση, το βουνό μας χαμογέλασε σήμερα, κι εμείς το αγκαλιάσαμε με όλη μας την ζεστασιά. Σαν συμπέρασμα μπρορούμε να πούμε ότι είναι μια όμορφη επιλογή, αλλά με απαιτήσεις αντοχής. Δηλαδή, αν η ανάβαση γίνει από το χωριό Κεφαλάρι, η υψομετρική διαφορά είναι αρκετή για ημερήσια πορεία.


Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Έρμαιο της Τραμουντάνας

Αν θέλεις να πιστέψω στο θεό σου, πρέπει να ρουφήξω το όνειρο σου από μια στήλη καπνού βγαλμένη μέσα από την φωτιά σου. Αν θέλεις να τρομάξω με τους δαίμονες σου, πρέπει να μουλιάσουν τα χέρια μου μέσα στα μαλλιά σου, να παγώσουν τα πόδια μου στην καυτή σου άμμο...
Κοσμικά Παράσιτα: ***να παγώσει κι ο χρόνος, και σαν ελαφρόπετρα να κυλήσεις στο μέλλον***
Αν θέλεις να στρέψω την κεραία των μοιραίων συμπτώσεων πάνω σου, πρέπει να αφήσεις ένα παράθυρο τρέλας ανοιχτό. Αν θέλεις να χαθώ στο απέραντο γαλάζιο της παιδικότητας σου, πρέπει να στείλεις με το βαλσαμωμένο κύμα ένα γέλιο στο νησί μου. Αν θέλεις να φυσήξει δροσερός αέρας, πρέπει να ξεφύγεις από τις αόρατες δυνάμεις της αδράνειας του χθες, από την βαρύτητα του παρελθόντος...


Γήινα Παράσιτα: ***να ξεφύγεις... και να γίνεις ο εαυτός σου, και πάλι***
Αν καταφέρεις και αφεθείς στους θυελλώδης ανέμους, ίσως πετάξεις πάνω από την πόλη. Αν τα καταφέρεις κι ανοιχτείς, ίσως ανακαλύψεις την γραμμή του ορίζοντα πέρα από το τέλος του κόσμου. Αν όχι, τουλάχιστον θα έχει μυρίσει άνοιξη και θα έχει πρασινίσει το νησί σου. Αν όχι, θα έχεις ανακαλύψει ακόμα ένα ναυάγιο να ζεσταίνει την αλμυρή αγκαλιά σου.
Εσωτερικά Παράσιτα:***στο ερημονήσι, παρέα με τις μέλισσες , στους ρυθμούς του Μάρτη, στο τρέξιμο μέσα από λιβάδια με λουλούδια, στους ανθισμένους κρόκους του χιονιού, στα κύματα του ολόφρεσκου καλοκαιριού***


Με τόσες παρεμβολές είναι αδύνατη κάθε προσπάθεια συγκέντρωσης. Με τόσες παράλογες εικόνες χάνεται το νόημα των σκέψεων. Με τόσες σκόρπιες λέξεις δεν χρειάζεται να ακούγονται λόγια... Με τόσο ματωμένες πατούσες δεν χρειάζεται πια να τρέχεις να κρυφτείς. Άφησε τα παράσιτα να γίνουν μουσική, και χόρεψε ξανά στους γνώριμους ρυθμούς της σαγήνης.
Παράσιτα απ' όλες τις κατευθύνσεις:***στο ερημονήσι ξεχασμένος, φτιάχοντας χάρτες για να μην με βρίσκουν, φτιάχνοντας ταξίδια για να χάνεται ο προορισμός, φτιάχνοντας θάλασσες για να φουρτουνιάζουν***


Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ουαί τοις ηττημένοις

Μέσα στο κλίμα των ημερών, σκέφτηκα διάφορα σχόλια για την καθημερινότητα. Αλλά τελικά θυμήθηκα την Χωματερή, ένα κόμιξ από τον Λέανδρο. Αν και γραμμένο πριν αρκετά χρόνια κρατάει την φρεσκάδα των σκουπιδιών που μας περιβάλλει.
Όταν η ζωή στην χωματερή είναι η ίδια μας η καθημερινότητα, αφήνουμε τα χάλια μας να γίνουν υλικό για γέλια, κι αφήνουμε τα σχόλια για τους "ειδικούς". Καμιά φορά οι εικόνες μπορούν να ξεπεράσουν τα λόγια.


Με την χαρακτηριστική ατάκα του Ιγνάτιου, χωρίς περαιτέρω σχόλια:
"Μοιάζουμε με ρωμαϊκή τοιχογραφία που πέφτει ψηφίδα-ψηφίδα χωρίς να μπορεί να σωθεί..."
"...και να αφήνετε πάντα και λίγο χώρο για τους ηττημένους".

κλικάρετε στις εικόνες για μεγέθυνση

Φυσικά στις κοινωνίες μυρμηγκιών, δεν υπάρχει χώρος για απεργίες, διεκδικήσεις...


κλικάρετε στις εικόνες για μεγέθυνση

Και φυσικά ούτε φιλοσοφίες τύπου Ιγνάτιου χωράνε σε τέτοιες κοινωνίες, υπάρχει μονάχα μια αλήθεια, που προκύπτει φυσικά μέσα από νούμερα και έρευνες του κ... Η φιλοσοφία αντικαθίσταται από την στατιστική. Κι αυτή με την κατάλληλη κατάλυση της επιστημονικής δεοντολογίας της μπορεί να παράγει ότι θέλει: Έτσι η χωματερή μας αναλόγως εμφανίζεται ως ευτυχισμένη, πεινασμένη, ξενοφοβική, διεθνιστική, παραδοσιακή κ.ο.κ. Μονάχα το ποσοστό ηλίθιότητας μας δεν έχει μετρηθεί ακόμα. Ίσως μας αφήνουν δουλειά για το σπίτι...


κλικάρετε στις εικόνες για μεγέθυνση

ΥΓ: Κάθε ομοιότητα της Χωματερής με πρόσωπα και καταστάσεις είναι τυχαία και συμπτωματική.
ΥΓ2: Η ανάγνωση του παραπάνω κόμιξ, δεν προτείνεται... επιβάλλεται.

κλικάρετε στις εικόνες για μεγέθυνση